Νέα & Ανακοινώσεις 19 Οκτωβρίου 2022 Εκτύπωση

Δελτίο τύπου δια ζώσης Συνεδρίου “Η πανδημία από τη σκοπιά του φύλου: Τα αποτελέσματα του Προγράμματος ProGender”

Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2022

 

Δια Ζώσης Συνέδριο

“Η πανδημία από τη σκοπιά του φύλου: Τα αποτελέσματα του Προγράμματος ProGender

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

10.00 – 15.30

Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Αίθουσα “Σάκη Καράγιωργα ΙΙ”

 

Το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου ως Φορέας Υλοποίησης, διοργανώνει στις 21 Οκτωβρίου 2022, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αίθουσα “Σάκη Καράγιωργα ΙΙ” το  δια ζώσης συνέδριο του έργου ProGender με θέμα «Η πανδημία από τη σκοπιά του φύλου: Τα αποτελέσματα του Προγράμματος ProGender».

Οι στόχοι του έργου ProGender ήταν η δημιουργία ενός ψηφιακού κόμβου για τις συνέπειες του Covid-19 στις έμφυλες σχέσεις, καθώς και η δημιουργία διακρατικών συζητήσεων με φορείς και εκπροσώπους και των τριών χωρών (Ελλάδα, Νορβηγία, Ισλανδία).

Το έργο ανέπτυξε δράσεις σε  πέντε θεματικές ενότητες:

  1. Φύλο, φροντίδα και εργασία. Ανέδειξε τις έμφυλες επιπτώσεις της πανδημίας στην φροντίδα και την εργασία. Απασχόλησαν ο τομέας της υγείας, τα επαγγέλματα φροντίδας καθώς και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων με τηλεργασία λόγω των περιοριστικών μέτρων.
  2. Έμφυλη βία. Διερεύνησε τις επιπτώσεις της πανδημίας στην έμφυλη βία, η οποία αυξήθηκε παγκοσμίως.
  3. Γυναίκες και φύλο στην επιστήμη. Ανέδειξε τις ανισότητες φύλου στην επιστημονική έρευνα, λόγω μετατόπισης του χώρου εργασίας από το εργασιακό περιβάλλον στο οικογενειακό. Η εργασία φροντίδας αυξήθηκε σημαντικά και επεκτάθηκε η  επισφάλεια των νέων επιστημόνων/ισσών.
  4. Φύλο και κοινότητες. Ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μετανάστριες, προσφύγισσες και αιτούσες άσυλο σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στη διάρκεια του εγκλεισμού, καθώς και τις κοινωνικές αναπαραστάσεις που δημιουργήθηκαν εις βάρος τους.
  5. Γυναίκες στη διακυβέρνηση. Διερευνήθηκε ο αποκλεισμός των γυναικών από θέσεις λήψης αποφάσεων στη χάραξη πολιτικών για τον COVID-19 και για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από γυναίκες πολιτικούς.

Σκοπός του Συνεδρίου του έργου ProGender είναι να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου. Αφενός θα παρουσιαστεί η συμβολή του «reCollective», εταίρου του έργου, που ανέπτυξε μια καινοτόμα ερευνητική και εκπαιδευτική προσέγγιση στην δημιουργία  διαδραστικών δραστηριοτήτων:  podcastsεκπαιδευτικά  υλικά  και  video workshop για τη θεματική ενότητα «Φύλο, φροντίδα και εργασία».

Αφετέρου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου στις τέσσερεις θεματικές  ενότητες  του έργου:

  1. Φύλο, φροντίδα και εργασία
  2. Έμφυλη βία
  3. Φύλο και κοινότητες
  4. Γυναίκες στη διακυβέρνηση

Σε κάθε θεματική ενότητα θα παρουσιαστεί  μια αναλυτική έκθεση, η οποία έχει συνταχθεί από ερευνήτριες με πολυετή εμπειρία στους αντίστοιχους τομείς. Θα ακολουθήσει σχολιασμός των ερευνητικών εκθέσεων από μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας και τέλος θα δοθεί ο λόγος στο κοινό για ερωτήσεις και διευκρινίσεις.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες

Facebook https://www.facebook.com/ProGenderproject,

Ιnstagram https://www.instagram.com/progenderproject/,

Twitter https://twitter.com/ProGender_hub

Το έργο ProGender: A Digital Hub on Gender, the Covid-19 Crisis and its Aftermath, χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, (ΧΜ-ΕΟΧ| EEA Grants)