Εκδηλώσεις Εργαστηρίου 4 Ιουλίου 2022 Εκτύπωση

«Αντιμετωπίζοντας τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας: Η εμπειρία του ερευνητικού προγράμματος ASTRAPI» Απολογισμός/Φωτογραφίες

Το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου διοργάνωσε με επιτυχία την ημερίδα με τίτλο:

«Αντιμετωπίζοντας τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας: Η εμπειρία του ερευνητικού προγράμματος ASTRAPI»

Η εκδήλωση πραγματοποιηθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 στις 15:00-19:30, στην Αίθουσα Τελετών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Λ. Συγγρού 136). Δείτε την ατζέντα της συνάντησης και την αφίσα

Η ημερίδα άνοιξε με τον χαιρετισμό και το καλωσόρισμα της Καθ. Γεωργίας Πετράκη, επιστημονικά υπέυθυνης του προγράμματος Active Strategies for Prevention and Handling Sexual Harassment Incidents-Astrapi EU Project στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απήυθηνε εκ μέρους της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου η Αντιπρόεδρός της, Επικ. Καθ. Ντία Αναγνώστου, Η κυρία Αναγνώστου μίλησε συνοπτικά για το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων που πρόσφατα κατήρτησε η Επιτροπή και ενέκρινε η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου και για τον Οδηγό αντιμετώπισης της έμφυλης και σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης στο Πανεπιστήμιο που πρόκειται σύντομα να δημοσιεύσει η ΕΙΦ για το Πάντειο.

Στη συνέχεια στην 1η Συνεδρία με τίτλο:”Η ορατότητα της σεξουαλικής παρενόχλησης μέσα από ταερευνητικά δεδομένα”, η Μάττα Σαμίουυ υπεύθυνη Θεμάτων Ισότητας Φύλων στην ActionAid παρουσίασε την πανελλαδική έρευνα για την σεξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών στον κλάδο επισιτισμού-τουρισμού: «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας». Μπορείτε να δείτε την έρευνα εδώ.
Παρουσίαση μιας ακόμη σημαντικής και πολύ πρόσφατης έρευνας έκαναν οι Αρετή Μαυρομμάτη- Λαγάνη, Υποψήφια Διδακτόρισσα & Αναστασία Χαραλάμπη, Διδάσκουσα ΕΣΠΑ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε από το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ τον Φεβρουάριο του 2022 και αφορά στη σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο του δημόσιου τομέα.Μπορείτε να δείτε την έρευνα
εδώ.

Στη συνέχεια ο Αν. Καθ. Δημήτριος Παρσάνογλου, μέλος της ομάδας υλοποίησης του προγράμματος ASTRAPI παρουσίασε συνοπτικά τα ερευνητικα δεδομένα που προέκυψαν από την συνεργασία των εταίρων του προγράμματος στις 5 χώρες που δραστηριοποιούνται για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους της εργασίας.

Ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε η Καθ. Γεωργία Πετράκη.

Η δεύτερη συνεδρία με τίτλο:”Καλές πρακτικές, εργαλεία και τρόποι αντιμετώπισης” ξεκίνησε με την παρουσίαση του policy expert του ΣΕΒ- Σύνδεσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Γιάννη Σιδηρόπουλο του Οδηγού για τις επιχειρήσεις για την Παρενόχληση και βία στην εργασία. Μέτρα και ρυθμίσεις του ν. 4808/21. Δείτε τον οδηγό εδώ.

Στη συνέχεια η Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, παρουσίασε εκ μέρους του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) το Εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για τη βία και παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ

Στο τέλος της 2ης συνεδρίας έγινε μία συνοπτική παρουσίαση των εργαλείων του προγράμματος ASTRAPI από την Βούλα Τουρή ΕΤΕΠ του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου και μέλος της ομάδας υλοποίησης του προγράμματος.Δείτε εδώ τα εργαλεία.

Ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε η Αν. Καθ. Μαρία Στρατηγάκη

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα Στρογγυλό τραπέζι με τίτλο: Επικύρωση της Σύμβασης 190 :Προσεγγίσεις καιεφαρμογές. Στο τραπέζι συμμετείχαν: η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας τωνΦύλων Καλυψώ Γούλα, η Ειδική Επιστήμονας στον Κύκλος Ίσης Μεταχείρισης του Συνήγορου του Πολίτη Μαρία Βουτσίνου, η Πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας, ΣΕΕΤ Γιώτα Λαζαροπούλου, η Νομική Σύμβουλος της ΓΣΕΕ Έλλη Βαρχαλαμά, η Μαρία-Χριστίνα Αλεξίου από το Τμ. Ανθρώπινου Δυναμικού της Interamerican καθώς και η Καθ. Γεωργία Πετράκη.

Την συζήτηση συντόνισε ο Αν. Καθ. Δημήτρης Παρσάνογλου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη της ακαδημαικής κοινότητας,εκπρόσωποι φορέων και ακτιβιστικών οργανώσεων.