Νέα & Ανακοινώσεις 11 Ιουνίου 2021 Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου: Διάλεξη Άννας Καραμάνου-«Gender in pandemic and post-crisis Governance»

«Gender in pandemic and post-crisis Governance»

Το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του έργου Progender διοργανώνει τη Δευτέρα 14-6-2021 (στις 6μμ) διαδικτυακή διάλεξη της Δρ. Άννας Καραμάνου, πρώην Ευρωβουλεύτριας και Προέδρου της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM). Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά.

Στη διάλεξη θα αναλυθεί ο πρωτοπόρος ρόλος των γυναικών αρχηγών στη διαχείριση της πανδημίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Jacinda Ardern Πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας, η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin, η Δανή Πρωθυπουργός Mete Fredriksen, η Νορβηγίδα Erna Solmberg και η Ταιβανέζα Πρόεδρος Tsai Ing Wen, οι οποίες διαχειρίστηκαν την πανδημία με τέτοιο έναν τρόπο πρότυπο καλής διακυβέρνησης.

Η μετά COVID-19 εποχή ανέδειξε τα χαρακτηριστικά που ξεχώρισαν τη διακυβέρνηση των γυναικών αρχηγών κρατών: επανασχεδιασμός της κοινωνικής πολιτικής και του κοινωνικού κράτους, λειτουργικά υγειονομικά συστήματα παντού, πρόληψη και αλληλεγγύη προς τις αδύναμες χώρες, εργασιακές σχέσεις, gender mainstreaming και gender budgeting, ισόρροπη συμμετοχή των φύλων σε όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς, δημόσια και ιδιωτικά κέντρα εξουσίας και επιτροπές λήψης αποφάσεων, ενίσχυση των δομών φροντίδας για τα παιδιά και τους 70+, χρηματοδότηση των φεμινιστικών οργανώσεων, κλιματική αλλαγή, ψηφιακή μετάβαση και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2020-2025.

Την διάλεξη θα χαιρετήσει η Καθ. Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου. Τον συντονισμό θα κάνει η Μαρία Στρατηγάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛ.Ε.ΓΥ.Π.)

Δείτε το Δελτίο Τύπου