- Εργαστήριο Σπουδών Φύλου - https://www.genderstudies.panteion.gr -

24ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ | 24th Athens International Film Festival (19 – 30 Σεπτεμβρίου 2018)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 1995 και συνεχίζει μέχρι σήμερα με τεράστια επιτυχία. Οι Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνονται κάθε Σεπτέμβριο από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών και αποτελούν το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Αθήνα και ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά Φεστιβάλ της Ανατολικής Μεσογείου και της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται περισσότερες από 170 προβολές μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών και στις αίθουσες και τις παράλληλες δράσεις του φιλοξενούνται περισσότεροι από 60.000 θεατές καθώς και μεγάλα ονόματα του ξένου και ελληνικού κινηματογράφου, οι οποίοι παρουσιάζουν τις ταινίες τους στο κοινό και τιμούν το Φεστιβάλ με την παρουσία τους. Το πρόγραμμα των κινηματογραφικών προβολών πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις όπως εκθέσεις, στρογγυλά τραπέζια, εκπαιδευτικά masterclass και πάρτι.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας έχει διοργανώσει δύο θεματικά αφιερώματα με ελεύθερη είσοδο («Minority Report: Το Σινεμά αγκαλιάζει τις μειονότητες» (2016) και «Σινεμά και Αναπηρία» (2017) )που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας που έστεψε τα παραπάνω αφιερώματα, θα διοργανώσει και ένα αντίστοιχου πλαισίου Αφιέρωμα με τίτλο «Το Μέλλον Είναι Γυναίκα: Σινεμά και Ισότητα», το οποίο θα περιλαμβάνει την προβολή τουλάχιστον πέντε (5) ταινιών, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, με σκοπό την ενημέρωση και αφύπνιση του κοινού σχετικά με θέματα έμφυλης ισότητας. Το αφιέρωμα στοχεύει στον κοινωνικοπολιτικό και κινηματογραφικό ορισμό του ζητήματος της γυναικείας χειραφέτησης, μέσα από την προβολή ταινιών που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην χώρα μας και με απώτερο στόχο την καλλιέργεια του σεβασμού και την ενθάρρυνση της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ισοτιμίας των γυναικών.

Το αφιέρωμα «Το Μέλλον Είναι Γυναίκα», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, είναι ένα κινηματογραφικό εργαλείο με στόχο να ενθαρρύνει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ισοτιμία των γυναικών.

Μία καλλιτεχνική αφύπνιση για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων, ίδιων ευκαιριών καθώς και την καλλιέργεια κοινωνικών συμπεριφορών που ενισχύουν μία ισότιμη καθημερινότητα και στα δύο φύλα, σε όλους τους τομείς. Μέσα από ταινίες φετινής παραγωγής, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην χώρα μας και θα πλαισιωθούν από συζητήσεις με προσκεκλημένες δημιουργούς, ανθρώπους του πολιτισμού και φορείς, προσπαθούμε να ορίσουμε κοινωνικοπολιτικά το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης.

Πηγαίνοντας πίσω στη δεκαετία του ’50, η Ροζάριο Καστεγιάνο πυροδότησε ερωτήματα για τα δικαιώματα των γυναικών τα οποία, 60 χρόνια αργότερα, μένουν αναπάντητα. Μπορούν οι μανάδες να πάρουν τα όπλα και να ξαναγράψουν την ιστορία ενός έθνους; Η επαναστατική φωνή (που σιγάστηκε) των Σαντινίστας γυναικών σήμερα αντηχεί πιο επίκαιρη από ποτέ. Ένα μανιφέστο για την ελευθερία των ονείρων στήνεται από μία νεαρή κοπέλα που ζει στη Δαμασκό του 2011. Η προσωπική προσπάθεια της Ιλχάν για την εκλογή της και ο αγώνας όσων πίστεψαν ότι μπορεί να αλλάξει η δημογραφία των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα κοινά. Αυτές είναι κάποιες από τις πρωταγωνίστριες των ταινιών, αλλά και της πραγματικής ζωής.

Κι αν, τέλος, αναρωτιέστε γιατί υπάρχουν τόσο λίγες γυναίκες δημιουργοί στην κινηματογραφική βιομηχανία, το «Half the Picture», προσπαθεί να απαντήσει και να εντοπίσει το πρόβλημα αποκλεισμού τους. Καιρός δεν ήταν να μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο; Δήμητρα Αργυράκη, Άντυ Δημοπούλου, Μαρία Ναθαναήλ

 Όλες οι ταινίες του αφιερώματος (μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης) προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ελεύθερη είσοδο και υπότιτλους βάσει διαλόγου.