- Εργαστήριο Σπουδών Φύλου - https://www.genderstudies.panteion.gr -

“Ο δημόσιος χώρος της Αθήνας από την οπτική του φύλου – URBANA”- video

Το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου υποστήριξε και φιλοξένησε τον κύκλο Εργαστηρίων με τίτλο: “Ο δημόσιος χώρος της Αθήνας από την οπτική του φύλου – URBANA”

Τα εργαστήρια βασίστηκαν στη μεθοδολογία των “διερευνητικών περιπάτων” (exploratory walks), όπου δίνεται έμφαση στην παρατήρηση και ανάδειξη της εμπειρίας του δημόσιου χώρου από τη ματιά της καθημερινής ζωής και την οπτική του φύλου. Είναι μια εμπειρία συλλογική και ενδυναμωτική!

Στο βίντεο, οι συμμετέχουσες – φοιτήτριες του Παντείου Πανεπιστήμιου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, περιγράφουν πώς τα παραπάνω εργαστήρια επηρέασαν και μεταμόρφωσαν την κατανόησή τους για τον δημόσιο χώρο.

“Γιατί όταν αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι την έμφυλη διάσταση της πόλης, δεν θα μπορείς πλέον να μένεις αδιάφορη/ος!”

Ο κύκλος των εργαστηρίων σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Urbana lab [1] σε συνεργασία με τις Equal Saree [2] το φθινόπωρο του 2019.
Στο παραπάνω πλαίσιο υλοποιήθηκε εικαστικό εργαστήριο από την Eva Tsagaraki. Tην παραγωγή του βίντεο και την επικοινωνία της δράσης επιμελήθηκε το This is not a feminist project!

Το έργο τελεί υπό τη χρηματοδότηση και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του καλέσματος “Πολιτισμικές δράσεις και Προγράμματα για την Καταπολέμιση των Διακρίσεων και των Ανισοτήτων”.

Δείτε το βίντεο [3]