Ανθρώπινο Δυναμικό

Το Εργαστήριο διευθύνεται από την κ. Γεωργία Πετράκη, καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής.Το ερευνητικό της έργο και οι δημοσιεύσεις της πραγματεύονται θέματα κοινωνιολογίας της εργασίας, επαγγελματικών και κοινωνικών αναδιαρθρώσεων.

Στο ανθρώπινο δυναμικό του συγκαταλέγονται oι επιστημονικά υπεύθυνες/οι και οι  ερευνήτριες/ες των ερευνητικών προγραμμάτων που συντονίζει και υλοποιεί το Εργαστήριο.

Αλεξάνδρα Ζαββού

ΖΑΒΒΟΥ_ΦΩΤΟΗ Αλεξάνδρα Ζαββού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο καιέκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κριτική Ψυχολογία στο Manchester Metropolitan University όπου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα “Πολιτικές του φύλου και της μετανάστευσης στο αντιρατσιστικό κίνημα στην Αθήνα”. Έχει εργαστεί ως βασική ερευνήτρια στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα GEMIC “Gender, Migration and Intercultural Interactions in South-East Europe and the Mediterranean” (2008-2011) και MIG@NET “Transnational Digital Networks, Migration, and Gender” (2010-2013), που συντόνισε το Εργαστήρι Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου. Αντικείμενα της έρευνάς της αποτέλεσαν οι πολιτικές και πρακτικές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης  και η ένταξη των μεταναστών και προσφύγων μαθητών στο σχολείο, όπως και οι θρησκευτικές ταυτότητες και πρακτικές των Μουσουλμάνων μεταναστριών στην Αθήνα. Σήμερα διδάσκει στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Φύλο-Κοινωνία-Πολιτική’ του Παντείου Πανεπιστημίου, και συνεργάζεται ως βασική ερευνήτρια στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα USVS “Universities Supporting Victims of Sexual Violence”.

Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί ως ερευνήτρια και επιμορφώτρια στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδωντου Πανεπιστημίου Αθηνών, και για σειρά ετών συντόνισε εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Άρσις- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και με το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ).Συνεπιμελήθηκε (με τις Ε. Καμπούρη και Μ. Στρατηγάκη) τον τόμο Φύλο, Μετανάστευση, Διαπολιτισμικότητα (2013, Αθήνα, νήσος), ενώ άλλες δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν άρθρα στους συλλογικούς τόμους Το Φύλο της Μετανάστευσης (2009, Εκδ. Μεταίχμιο), Μειονοτικές και Μεταναστευτικές Εμπειρίες (2010, Εκδ. Κριτική – ΚΕΜΟ), Gender and Migration: Perspectives and Interventions (2010, London, Zed), Feminism and Migration: Cross-cultural Engagements (2011, New York, Springer), Immigrant Protest: Politics, Aesthetics, and Everyday Dissent (2014, New York, SUNY), Living Under Austerity: Greek Society in Crisis (2016, Oxford and New York, Berghahn), και στα επιστημονικά περιοδικά Eπιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 140-141 B ́ – Γ’, 2013, Feminist Review, 94, 2011 (με την Ε. Καμπούρη), Qualitative Research in Psychology, 6, 2009.Μαζί με τις Π. Κουτρολίκου και Δ. Σιατίτσα συνεπιμελείται το Ειδικό Τεύχος “Urban Citizenship” του περιοδικού Citizenship Studies που θα δημοσιευτεί προσεχώς.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Δείτε τον πλήρη κατάλογο δημοσιεύσεων.

Δείτε τον  κατάλογο δημοσιεύσεων σε θέματα φύλου