Ανθρώπινο Δυναμικό

Το Εργαστήριο διευθύνεται από την κ. Μαρία Καραμεσίνη, Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Εργαστήριο διαθέτει το μέλος Ε.Τ.Ε.Π Παρασκευή Τουρή.

Στο ανθρώπινο δυναμικό του συγκαταλέγονται oι επιστημονικά υπεύθυνες/οι και οι  ερευνήτριες/ες των ερευνητικών προγραμμάτων που συντονίζει και υλοποιεί το Εργαστήριο.

Δημήτρης Παρσάνογλου

Ο Δημήτρης Παρσάνογλου είναι διδάκτωρ κοινωνιολογίας της École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι. Εργάζεται ως κύριος ερευνητής στο Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος MIG@NET “Transnational Digital Networks, Migration and Gender” που εντάσσεται στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο. Από το 2010 διδάσκει στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει εργαστεί σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα με θέμα τη μετανάστευση, τον ρατσισμό, τις διακρίσεις, την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας ως συνεργάτης εθνικών και ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, ΜΚΟ και εταιρειών.

Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ιστορία και την κοινωνιολογία της μετανάστευσης, στην εργασία και τον (αστικό) χώρο. Έχει συνεπιμεληθεί με τον Αθ. Μαρβάκη και το Μ. Παύλου τον τόμο Μετανάστες στην Ελλάδα, Εταιρεία Πολιτικού Προβληματισμού Νίκος Πουλαντζάς, Ελληνικά Γράμματα (2001). Έχει δημοσιεύσει εκτενώς γύρω από ζητήματα μεταναστευτικής κινητικότητας, μεταναστευτικής πολιτικής, κοινωνικής ένταξης και κοινωνικού αποκλεισμού, (γυναικείας) μεταναστευτικής εργασίας, νέων μεταναστευτικής προέλευσης, ενώ στα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται η χρήση και ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στη διαμόρφωση διαεθνικών μεταναστευτικών δικτύων, καθώς και η έμφυλη διάσταση στην εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών.

Δείτε τον κατάλογο δημοσιεύσεων σε θέματα φύλου