Βιντεοθήκη - Εργαστήριο Σπουδών Φύλου
1. Γυναίκες στον Αθλητισμό.

Στην διάρκεια του ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται πορτραίτα αθλητριών από διάφορες εποχές .Έτσι η γυναικεία πυγμαχία εναλλάσσεται με το άλμα εις ύψος, η άρση βαρών ακολουθεί το μοντέρνο πένταθλο και η ρυθμική γυμναστική δίνει την σκυτάλη στα αγωνίσματα του στίβου.Διαφορετικές γυναίκες, με κοινό το πάθος τους για την άθληση, εξομολογούνται στο φακό και μας ταξιδεύουν στο μεγαλείο του γυναικείου αθλητισμού στην χώρα μας.Μέσα από τις αφηγήσεις τους διαγράφεται ο αγώνας τους για την κοινωνική τους καταξίωση και η αγωνία τους να καθιερωθούν στο χώρο του αθλητισμού.Παράλληλα όμως οι γυναίκες αυτές μιλούν για προσωπικές και οικογενειακές τους στιγμές , για τα όνειρα και τα σχέδια τους για το μέλλον.

Σκηνοθεσία : Καλλιόπη Λεγάκη
Σενάριο – Έρευνα : Καλλιόπη Λεγάκη – Μαρούλα Γεντέκου
Διεύθυνση Φωτογραφίας : Γιάννης Μισουρίδης
Ήχος : Αντώνης Γαλάτης
Μοντάζ : Απόστολος Καρακάσης

50 λεπτά

2. Beyond killing us softly
[Μας δολοφονούν γλυκά: Μπορούμε να αντισταθούμε]

Ένα ντοκυμανταίρ για την εικόνα της γυναίκας στη διαφήμιση. Η ταινία παρουσιάζει τις απόψεις των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών καθώς και εκείνες των ειδικών στα πεδία της ψυχολογίας των γυναικών και κοριτσιών, των διατροφικών διαταραχών, των σπουδών φύλου, της βίας κατά των γυναικών και της ρητορικής των μαζικών μέσων ενημέρωσης και εστιάζει στις προτεινόμενες πρακτικές λύσεις και ενδεδειγμένες τακτικές για τη διεκδίκηση μιας γυναικείας κουλτούρας Η ταινία παρέχει επιχειρήματα στον αγώνα ενάντια στα εθιστικά απαξιωτικά μηνύματα σε βάρος των γυναικών και κοριτσιών που κυριαρχούν στα μαζικά μέσα ενημέρωσης.

33 λεπτά

3. Rape is
[Βιασμός είναι]

Ένα βίντεο-ντοκυμανταίρ που ερευνά τη σημασία και τις συνέπειες του βιασμού. Το ντοκυμανταίρ εξετάζει το βιασμό από μια σφαιρική και ιστορική προοπτική, αλλά εστιάζει κυρίως στις εντόπιες πολιτισμικές συνθήκες που συμβάλλουν ώστε αυτή η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλεται λιγότερο από κάθε άλλο έγκλημα στην Αμερική. Πολλές μορφές σεξουαλικής προσβολής δεν θεωρούνται σοβαρό έγκλημα από το νομικό σύστημα και η κοινωνία μας αρνείται να δει το αληθινό κόστος αυτής της βίαιης καταπάτησης βασικών δικαιωμάτων. Το «Βιασμός είναι.» διευρύνει τους περιορισμένους τρόπους με τους οποίους σκεφτόμαστε τη σεξουαλική βία, και αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για ένα σποραδικό και σπάνιο περιστατικό, αλλά για πολιτισμική εγκληματική κακοποίηση που προσβάλλει εκατομμύρια γυναικών παιδιών και ανδρών σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

32 λεπτά

4. Defending our lives
[Υπερασπίζοντας τις ζωές μας]

Η ενδοοικογενειακή βία είναι η μεγαλύτερη αιτία κακοποίησης των γυναικών στην Αμερική – τα θύματά της υπερβαίνουν το σύνολο των θυμάτων από ληστείες, βιασμούς, αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Μια γυναίκα στις ΗΠΑ είναι πιθανότερο να σκοτωθεί από το σύντροφό της παρά από μια οποιαδήποτε άλλη επίθεση. Η εισαγγελέας Sara Buel σκιαγραφεί το πρόβλημα- όχι μόνον ως μέλος του ποινικού νομικού συστήματος, αλλά και ως πρώην κακοποιημένη γυναίκα. Όλα τα πρόσωπα σ’ αυτό το ντοκυμανταίρ είναι ειδικοί στο βαθμό που όλοι τους έχουν από πρώτο χέρι την εμπειρία της φρίκης της ενδοοικογενειακής βίας.

42 λεπτά

5. Rape culture
[Ένας Πολιτισμός Βιασμού]

Ο «Πολιτισμός Βιασμού» δημιουργήθηκε στα 1975 και αναθεωρήθηκε στα 1983. Είναι το πρώτο ντοκυμανταίρ που αναδεικνύει τη σχέση ανάμεσα στο βιασμό και τις σεξουαλικές φαντασιώσεις του πολιτισμού μας που διαμορφώνουν την κουλτούρα μας. Η ταινία δείχνει τη συνάφεια ανάμεσα στη βία και τα «φυσιολογικά» πρότυπα συμπεριφοράς. Η ταινία επίσης αποπειράται να επεκτείνει τη στενή σεξιστική ΕΝΝΟΙΑ του βιασμού στα πραγματικά, ορθά όρια της. Η αντίληψη ότι ο βιασμός είναι μια μεμονωμένη σεξουαλική διαστροφή, το προϊόν του διαταραγμένου μυαλού ενός ατόμου καταρρέει στην ταινία.
Δημιουργοί: Μary Daly και Emily Culpepper

30 λεπτά

6. Not just a job: Career planning for Women
[Όχι απλά ένα επάγγελμα: Επαγγελματικός προσανατολισμός για τις γυναίκες]

Το «Όχι απλά ένα επάγγελμα» σχεδιάστηκε ως μια επισκόπηση της διαδικασίας επαγγελματικού προσανατολισμού, για να εισαγάγει νέες ιδέες και δρόμους προς κατάκτηση. Το πρόγραμμα είναι συμπύκνωση μιας σειράς σεμιναρίων εννέα εβδομάδων που βοήθησαν χιλιάδες γυναίκες με διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης και εμπειρίας να βρουν ικανοποιητική εργασία. Aντί να προσπαθούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις μιας πρόσληψης ή να επιχειρούν να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των άλλων, αυτό το βίντεο τονίζει τη σημασία του αυτο-προσδιορισμού και της εξεύρεσης εργασίας που να αντιστοιχεί στις ανάγκες και επιθυμίες τους.

35 λεπτά

7. Taking our bodies back: The women’s health movement
[Επανακτώντας τα σώματά μας: Η υγεία των γυναικών]

Η ταινία αναδεικνύει το δυναμικό εκείνο κομμάτι του γυναικείου κινήματος της δεκαετίας του ’70 για το δικαίωμα των γυναικών στο ίδιο τους το σώμα. Δείχνει γυναίκες να συνειδητοποιούν το δικαίωμά τους να διαπραγματεύονται με την ιατρική βιομηχανία και εξετάζει 10 κρίσιμες θεματικές του γυναικείου κινήματος για την υγεία από την επαναστατική έννοια της αυτο-βοήθειας μέχρι το ζήτημα της ενημέρωσης και της συναίνεσης όσον αφορά τις χειρουργικές επεμβάσεις:

  • αυτό-βοήθεια
  • τοκετός στο σπίτι
  • έκτρωση
  • ομάδες υποστήριξης από γυναίκες ανώτερης / υψηλής μόρφωσης
  • καρκίνος του μαστού
  • έρευνα
  • γυναικολογική εξέταση
  • στάση απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες
  • υστερεκτομή
  • ιατρική περίθαλψη στις έγχρωμες γυναίκες

33 λεπτά

8. Tough guise violence, media and crisis in masculinity
[Σκληρή Εμφάνιση Βία, Μήντια και Κρίση της ανδρικής ταυτότητας;]

Ενώ η κοινωνική κατασκευή της θηλυκότητας έχει ευρέως εξεταστεί, ο κυρίαρχος ρόλος της αρσενικής ταυτότητας είχε μέχρι πρόσφατα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αόρατος. Η Σκληρή Εμφάνιση είναι το πρώτο εκπαιδευτικό βίντεο που προωθήθηκε σε σπουδαστές κολεγίων και μαθητές ανώτερης εκπαίδευσης για να εξετασθεί συστηματικά η σχέση μεταξύ των ειδώλων της ποπ κουλτούρας και της κοινωνικής κατασκευής των ανδρικών ταυτοτήτων στις ΗΠΑ την αυγή του 21ου αιώνα.
Σ’ αυτήν την καινοτόμο και ευρείας έκτασης ανάλυση ο Jackson Katz ισχυρίζεται ότι η συχνότατη έκφραση βίας στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των τραγικών περιστατικών δολοφονικής βίας σε σχολεία στο Littleton, Colorado, Jonesboro, Arkansas και αλλού, θα πρέπει να γίνει αντιληπτή και να κατανοηθεί ως μέρος μιας εντεινόμενης κρίσης της ανδρικής ταυτότητας.
Αυτό το συναρπαστικό νέο πνευματικό εργαλείο των μήντια -που χρησιμοποιεί πραγματικά ποικίλο φυλετικό υλικό και παραδείγματα – θα διαφωτίσει και θα προκαλέσει τους σπουδαστές (και των δύο φύλων) να αξιολογήσουν τη δική τους συμμετοχή στην κουλτούρα της σύγχρονης ανδρικής ταυτότητας.
Η Σκληρή Εμφάνιση είναι οργανωμένη σε δύο μέρη για να διευκολύνει τη συζήτηση.Μέρος Πρώτο: Η κατανόηση της βίαιης αρσενικής ταυτότητας Εισαγωγή / Αφαίρεση της διάσταση του φύλου από τη βία/Upping the ante Ante/ Δυσλειτουργία/ Η Σκληρή Εμφάνιση

Μέρος Δεύτερο: Η βίαιη αρσενική συμπεριφορά στην πράξη Τα περιστατικά βίας στα σχολεία / Η κατασκευή της βίαιης αρσενικής ταυτότητας /Βίαιη Σεξουαλικότητα/ Το άτρωτο τρωτό / Καλύτεροι άνδρες

Παραγωγός και σκηνοθέτης: Sut Jhally
Σενάριο: Jackson Katz & Jeremy Earp
Παραγωγή: Suzan Ericsson & Sanjay Talreja
Moντάζ: Sut Jhally, Suzan Ericsson, Sanjay Talreja & Jeremy Smith

82 λεπτά

9. Off the straight and narrow lesbians, gays, bisexuals and T.V.
[Πέρα από Straight και Narrow λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί και T.V]

To Πέρα από Straight και Narrow προτρέπει τους θεατές να εξετάσουν την αξία και τα όρια των διαθέσιμων προτεινόμενων εικόνων όσον αφορά τους ομοφυλόφιλους: ποιοί παρουσιάζονται, τι τους κάνουν να πουν και πώς οι άνθρωποι αντιδρούν απέναντί τους. Το βίντεο είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για όλους τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να εισαγάγουν τους σπουδαστές στα θέματα της αναπαράστασης και της διαφοράς στα μαζικά μέσα ενημέρωσης.

Παραγωγή, σκηνοθεσία, μοντάζ: Katherine Sender
Διεύθυνση παραγωγής: Sut Jhally
Copyright 1998

63 λεπτά