Νέα & Ανακοινώσεις 5 Σεπτεμβρίου 2018 Εκτύπωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η κυβέρνηση της Ουγγαρίας παρουσίασε σχέδιο διατάγματος που καταργεί τις σπουδές κοινωνικού φύλου στα μεταπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων Eotvos Lorand University (ELTE) και Central European University (CEU),τα μόνα πανεπιστήμια στα οποία προσφέρονται αυτές οι σπουδές.

Η μελέτη του κοινωνικού φύλου στην κοινωνία αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως έγκυρο επιστημονικό πεδίο. Εκατοντάδες πανεπιστήμια προσφέρουν μαθήματα και πτυχία σε αυτό, στο οποίο αναπτύσσεται και δημοσιοποιείται έρευνα σχετικά με τις ανισότητες των φύλων στην κοινωνία και το εργατικό δυναμικό, εξελίσσοντας τους κοινωνικούς ρόλους  και τα πολιτισμικά στερεότυπα που συνδέονται με τα φύλα.
Η ανάπτυξη των σπουδών φύλου στα πλαίσια της κοινωνικής επιστήμης αλλά και της εκπόνησης  κοινωνικών πολιτικών συνιστά δείκτη και προϋπόθεση εκδημοκρατισμού, καλλιέργειας του πολιτισμού της ισότητας και της κατανόησης των κοινωνικών δεδομένων.

Οι Σπουδές Φύλου στην Ουγγαρία βάλλονται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές με επιχειρήματα όπως η χαμηλή τους ζήτηση από φοιτητές/τριες, η μη σύνδεση τους με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται ευρύτερα και σε άλλες χώρες για να υποστηριχθεί η μείωση της χρηματοδότησης των κοινωνικών επιστημών. Επιπλέον στην Ουγγαρία αναπτύσσεται επίθεση στην Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών και ονομαστικά στους κοινωνικούς επιστήμονες που ασχολούνται με θέματα μη αρεστά στη κυβέρνηση (μετανάστευση, κοινωνικό φύλο, εθνοτικές μειονότητες, τις πολιτικές LGBTQ) ενώ η αλλαγή στο σύστημα χρηματοδότησης της Ακαδημίας απειλεί άμεσα την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ύπαρξη πολλών μη αρεστών γνωστικών αντικειμένων.

Ως απάντηση στις προθέσεις της Ουγγρικής κυβέρνησης για κατάργηση των Σπουδών Φύλου αναπτύχθηκε ισχυρό, διεθνές αλλά και εντός της Ουγγαρίας και της Ευρώπης, κύμα συμπαράστασης υπεράσπισης τους στο όνομα της ακαδημαϊκής ελευθερίας με συνέπεια τον ελιγμό υποχώρησης της κυβέρνησης η οποία όμως συνεχίζει την επίθεση επιδιώκοντας πλέον την αλλαγή ονόματος των σπουδών κοινωνικού φύλου.

Το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής  του Παντείου Πανεπιστημίου υποστηρίζει τη προσπάθεια της Ουγγρικής ακαδημαϊκής κοινότητας να διατηρήσει την αυτονομία της στο καθορισμό των ακαδημαϊκών αντικειμένων και ενώνεται με τις πρωτοβουλίες συμπαράστασης προς τις ακαδημαϊκές, πολιτικές και πολιτισμικές κοινότητες υποστήριξης των Σπουδών Φύλου. Οι Σπουδές Κοινωνικού Φύλου που διαχέουν τα ευρήματα τους στο κοινωνικό ιστό συμβάλλουν στην μείωση των διακρίσεων και τη βελτίωση του πολιτισμού μας. Κατά τούτο η ανάπτυξη τους δεν συνιστά στενά ακαδημαϊκό αντικείμενο αλλά αντικείμενο ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος.