Ανθρώπινο Δυναμικό

Το Εργαστήριο διευθύνεται από την κ. Μαρία Καραμεσίνη, Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Εργαστήριο διαθέτει το μέλος Ε.Τ.Ε.Π Παρασκευή Τουρή.

Στο ανθρώπινο δυναμικό του συγκαταλέγονται oι επιστημονικά υπεύθυνες/οι και οι  ερευνήτριες/ες των ερευνητικών προγραμμάτων που συντονίζει και υλοποιεί το Εργαστήριο.

Μαρία Χριστίνα Κατάλδο

Από το Δεκέμβρη του 2023 αποτελεί μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Με διπλή υπηκοότητα (ελληνική και ιταλική) είναι κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ιταλική Λογοτεχνία, από το University College London (UCL) και διδακτορικού διπλώματος στη Συγκριτική Λογοτεχνία από το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΕΚΠΑ, 2015).

Εμπειρία:  Συμμετείχε στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών»  για τη δημιουργία διαπολιτισμικής σχολικής βιβλιοθήκης που υλοποιήθηκε από το Κε.ΔΑ του ΕΚΠΑ  (1995-2008). Δίδαξε ιταλική γλώσσα  και αγωγή υγείας στο 2ο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αχαρνών (1999-2000). Εργάστηκε ως επιμορφώτρια για θέματα διαπολιτισμικής σχολικής βιβλιοθήκης και πληροφορικής σε προγράμματα για τους εκπαιδευτικούς προσχολικής αγωγής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (1996-2009).  Υπηρέτησε ως Διοικητικός Υπάλληλος (ΠΕ)  στη βιβλιοθήκη Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (2009-2015).  Υπηρέτησε ως μέλος ΕΔΙΠ στο Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (2016-2023).

Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα για τη θέση των γυναικών στην παγκόσμια λογοτεχνία υπό το πρίσμα της φεμινιστικής προσέγγισης .  Είναι συγγραφέας και πριν από όλα ποιήτρια. Δείτε το πλήρες βιογραφικό